Skip to main content

Hvilke gener er det, der oftest opstår, når vi sidder ned det meste af arbejdsdagen?

Vi har spurgt Julie Hedegaard, fysioterapeut og akupunktør hos Aalborg Fysioterapi, om, hvilke gener og skader hun hyppigst behandler ift. klienter med stillesiddende arbejde.

Ubalance i bevægelsesregnskabet

De gener, Julie Hedegaard oftest behandler hos klienter med stillesiddende arbejde, er nakke- og ryggener. Årsagen er typisk overbelastningsskader som følge af den inaktive adfærd:

Vi lever generelt et meget foroverbøjet liv, og regner vi sammen på, hvor mange timer vi dagligt bruger siddende versus stående eller gående, er der ikke balance i regnskabet”.

Den største udfordring i behandlingen er, ifølge Julie Hedegaard, at ændre de af klientens vaner, som har forårsaget generne; det være sig bl.a. uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og inaktivitet. Et vigtigt trin i behandlingen er derfor at skabe opmærksomhed omkring og balance i det føromtalte bevægelsesregnskab.

Coronanedlukningen gav ekstra arbejde til fysioterapeuterne

Julie Hedegaard fortæller, at de hos Aalborg Fysioterapi oplevede en øget stigning i henvendelser under coronanedlukningen. Hjemsendelserne – og varigheden af disse – kom bag på os alle, og det var de færreste, der havde mulighed for at indrette en optimal arbejdsplads i privaten.

En stor del af klienterne fortalte, at de sad og arbejdede ved deres spisebord, hvor de havde lavet en lille buffet med mad og drikkevarer. De havde sørget for at alt, hvad de evt. skulle bruge i løbet af dagen, var indenfor rækkevidde, så de ikke skulle rejse sig fra stolen”.

Klienterne sad derfor væsentligt mere ned, end de plejede, hvilket resulterede i bl.a. ryg- og nakkegener, hovedpine og en generel opblussen i gamle skader. Sidstnævnte som følge af, at klienterne ikke varetog deres genoptræning eller deres almene forbyggende træning.

Ud over uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, mistede mange deres motivation for generel træning og bevægelse, og denne kombination gav mange overbelastningsskader. En overbelastning af inaktivitet, hvilket er usundt for vores muskler, led og knogler”, fortæller Julie Hedegaard.

Sådan forebygger du gener forårsaget af stillesiddende arbejde

God ergonomi er alfa og omega, når du har stillesiddende arbejde. Du skal sørge for, at dit skrivebord og din stol er indstillet præcis til dig, ligesom du skal sørge for at have et godt arbejdslys (Læs vores guide til indstilling af bord og stol her).

Derudover er god ergonomi bevægelse; ”Den næste stilling er den bedste stilling”. Sæt en timer, som minder dig om at skifte stilling, gå ud og hent noget at drikke, rejs dig op og lav 10 squats. Budskabet er: Skab balance i bevægelsesregnskabet!

 

Julie Hedegaard er akupunktør og specialiseret fysioterapeut med flere nationale og internationale certificeringer.

Julie er ansat ved Aalborg Fysioterapi, hvor hun beskæftiger sig med undersøgelse, diagnosticering og behandling af komplekse skader i bevægeapparatet.