Skip to main content

To uger inde i det nye år – og hvordan er det nu lige, det går med dit nytårsforsæt?

Hænger det dig allerede langt ud af halsen? Er du mon faldet tilbage i det gamle mønster?

I dette indlæg vil vi give dig et tip til, hvordan du kan genoplive dit nytårsforsæt – og måske endda lykkes med det!

Her er to typiske nytårsforsætter:
🔸 ‘At spise sundere’
🔸 ‘At træne mere’

I begge tilfælde er der tale om vaneændringer, hvilket er noget, vi mennesker kan have store udfordringer med. Heldigvis er der hjælp at hente!

James Clear, som er forfatter til bogen ‘Atomic Habits’, har kogt adfærdsændring ned til fire punkter, og følger man dem, er man rigtig godt på vej.

Med udgangspunkt i forsættet: ‘At spise sundere’, vil jeg her gennemgå de fire punkter og give et eksempel på, hvordan du inkorporerer dem i din hverdag.

Fire trin til adfærdsændring

1

𝗖𝘂𝗲
Der skal være noget, som udløser eller husker dig på den nye vane. Du kan enten lave en reminder på din telefon ('Husk at spise et stykke frugt!'), eller du kan bygge videre på en allerede eksisterende vane; dette kunne eksempelvis være, at du tog en banan med tilbage på kontoret, når du alligevel var nede efter din kaffe.
2

𝗖𝗿𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴
Kan du ikke lide bananer, er det selvfølgelig et dumt forslag. Find en frugt eller grøntsag, som du virkelig godt kan lide. Det skal nemlig være noget, du har lyst til, for tvinger du dig selv til at spise noget, du i bund og grund ikke bryder dig om, er fremtidsudsigten for din nye vane kort.
3

𝗥𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻𝘀𝗲
Det skal være så let som overhovedet muligt for dig at udføre din nye vane. Har du allerede bananen liggende på skrivebordet, når du bliver småsulten omkring kl. 10-11-stykker (hvis du da er indrettet ligesom os), så sker den nye vane automatisk.
4

𝗥𝗲𝘄𝗮𝗿𝗱
Her høster du frugten af dit arbejde: Du spiser bananen, som du tog med fra køkkenet, da du hentede kaffe, fordi den lå lige foran dig, da du blev småsulten kl. 11.

Inspiration: Sådan bruger Peter de fire trin

Her fortæller Peter Sandberg Nielsen, partner i Kontortræning, hvordan han personligt implementerer James Clears fire trin til adfærdsændring i sin daglige træning.

𝟭. '𝗖𝘂𝗲'
Min udløser for at komme i gang med træningen er, at det er mit første punkt på dagsordenen. Så snart jeg vågner om morgenen, tager jeg træningstøjet på og går ud i garagen, hvor jeg har mine redskaber.
𝟮. '𝗖𝗿𝗮𝘃𝗶𝗻𝗴'
Jeg elsker at styrketræne og sørger altid for at lave nogle af mine favoritøvelser. Samtidig har jeg et motto om, at det aldrig må blive træls; er der en morgen, hvor jeg ikke synes, det er sjovt, stopper jeg igen.
𝟯. '𝗥𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻𝘀𝗲'
Det, at jeg allerede aftenen forinden har lagt mit træningstøj klar ved siden af sengen, og at redskaberne står klar i garagen, gør, at jeg nærmest kan gå derud i zombietilstand.
𝟰. '𝗥𝗲𝘄𝗮𝗿𝗱'
Personligt bliver jeg langt gladere og mere produktiv i mit arbejde, når jeg får trænet. Det bliver med andre ord en selvforstærkende effekt, når jeg kan mærke, at det giver mig noget i hverdagen.

Du kan læse mere om James Clears bestseller her.