Skip to main content

Vi beklager det franske, men udtalelsen er desværre sand: Inaktivitet er en overset samfunds- (og virksomheds-) udfordring!

De fleste af os sidder alt for meget ned i løbet af dagen. Det gælder både når vi arbejder foran computeren, kører til og fra arbejde, spiser måltider eller ser tv i sofaen. Men hvor meget betyder det egentlig? 🤔

Sundhedsstyrelsen udgav i 2018 en såkaldt forebyggelsespakke, hvori de opgjorde, hvad inaktivitet blandt danskerne betød. Resultaterne er skræmmende:

  • 6000 dødsfald om året
  • 60.000 indlæggelser
  • 460.000 sygefraværsdage
  • 12 milliarder i produktionstab (1)

Til sammenligning har Corona kostet 3553 liv i Danmark gennem hele perioden.

Ovenstående er naturligvis taget ud af en kontekst, men lad os prøve at se nærmere på, hvad det kan betyde for dig og din virksomhed.

Mange forbinder nedslidning med hårdt fysisk arbejde, men det er ikke kun fysisk arbejde, der slider på kroppen. I HK Stats nyeste målprogram kan vi læse, at en stor del af deres medlemmer døjer med gener i nakke, skuldre og ryg.

Som et af medlemmerne skriver, er det et område, der ikke rigtigt er fokus på:

 

“Mange af mine kontorkolleger døjer med rygproblemer. Men jeg føler, at vi alligevel bliver glemt i “pensionsalder-snakken”, for vi har jo ikke “hårdt fysisk arbejde”” (2)

 

Målprogrammet afslører, at hele 2/3 af de adspurgte medlemmer døjer med gener direkte relateret til deres arbejde. Generne fører ikke kun til sygefraværsdage, men også til nedsat arbejdsevne de dage, medlemmerne er på arbejde.

Hvordan bryder vi den onde cirkel?

Det mest effektive middel er at inddrage bevægelse i arbejdsdagen, da det forebygger de skavanker, som inaktivitet ifm. kontorarbejde forårsager.

Heldigvis bliver flere og flere virksomheder opmærksomme på problemet og tilbyder deres medarbejdere forskellige sundhedstiltag. Det er dog langt fra alle, der er i gang, selvom fysisk aktivitet ville give positive resultater på såvel sygefraværet som på bundlinjen.