Skip to main content

Det at få bevæget sig regelmæssigt i løbet af arbejdsdagen, kan gøre en kæmpe forskel!

Ja, faktisk så stor en forskel, at vi var nødt til at sætte et udråbstegn på. Du har sikkert ofte hørt, hvor godt det er at motionere: At du bliver sundere, at du undgår livsstilssygdomme osv.

Det er ofte scenarier, som synes langt ude i fremtiden, og som du måske ikke tænker over lige nu og her. Men ved at indføre bare en smule mere bevægelse i dagligdagen, opnår du op til flere fordele i løbet af ganske kort tid. Vi vil i det følgende belyse tre af disse.

Fordele ved fysisk aktivitet på kontorarbejdspladsen

Bedre indlæring og hukommelse

Har du et mål om at forbedre dig inden for et eller andet? F.eks. på studiet eller på arbejdspladsen? Eller måske blive bedre og hurtigere til et computerspil? Så kan bevægelse hjælpe dig på vej: bevægelse skaber nemlig bedre vilkår for både indlæring og hukommelse.

Vi er klar over, at de fleste undervisningslokaler og kontorarbejdspladser ikke lægger op til bevægelse, men det kan du selv være med til at ændre på, ved at indføre nye rutiner. 

Du kan f.eks. begynde at rejse dig og gå lidt rundt, når du taler i telefon, gå en omvej til kaffeautomaten eller tage trappen i stedet for elevatoren. Foreslå evt. dine kolleger en Walk and Talk som alternativ til det traditionelle møde, hvor I sikkert sidder ned. Kun din kreativitet sætter grænser.    

Start i dag

Øget energiniveau

Føler du dig ofte træt eller afkræftet, når du sidder ved skrivebordet? Føles det som om, der er alt for længe til frokost eller fyraften?

Så er svaret (du har måske allerede gættet det) bevægelse! Blot det at rejse dig op ved skrivebordet, kan gøre en forskel. 

I 2011 gennemførte amerikanske Ergotron og Health Partners et eksperiment kaldet Take A Stand Project, hvori de deltagende kontoransatte fik stillet hæve-sænkeborde til rådighed. Efter syv uger rapporterede hele 87% af deltagerne, at de ved jævnligt at udføre deres arbejde i stående position, oplevede højere energiniveau, end når de sad ned dagen igennem. 

Bedre humør

Det er overraskende, hvor lidt du egentlig skal bevæge dig for at påvirke dit humør. I førnævnte eksperiment oplevede 62% af deltagerne en positiv effekt på deres humør, ved blot at begrænse den tid, de sad ned i løbet af arbejdsdagen.

At deltagerne følte større glæde under eksperimentet, skyldes såkaldte endorfiner, der populært sagt er kroppens eget lykkehormon. Endorfiner er en sammensætning af kemiske stoffer, som dannes i hjernen og frigives under fysisk aktivitet.

Selvom du måske i forvejen føler dig både glad og energisk, anbefaler vi stadigvæk, at du bevæger dig. Det at sidde ned mere end seks timer om dagen, øger nemlig din risiko for angst og depression (JustStand.Org).