Skip to main content

Det har helt klart sine fordele at arbejde hjemmefra

I Kontortræning arbejder vi som regel hjemmefra. Ikke pga. Corona, vi har haft hjemmearbejdspladser lige fra dag ét (joggingbuks-uniformen er med andre ord ikke ny for os). Det er nemt, fordi du ikke skal bruge tid på transport til og fra arbejdspladsen, ligesom det er en fordel, hvis du koncentrerer dig bedst, når der er fuldstændig ro omkring dig.

Men…

…de nævnte fordele kan i virkeligheden hurtigt blive til ulemper ift. din fysiske aktivitet.

For medmindre du har børn, som skal afleveres i institution, kan den undgåede transport frarøve dig den ”tvungne” bevægelse det er, at komme til og fra arbejdspladsen. Ligesom at roen kan få dig til at fordybe dig så meget i dit arbejde, at du glemmer at rejse dig op med jævne mellemrum. Bare turen til og fra arbejdspladsens kantine eller din kollegas skrivebord tæller jo med i den samlede, daglige bevægelse.

Du kan herunder få indblik i, hvordan vi i Kontortræning forsøger at modarbejde inaktivitet på hjemmearbejdspladsen.

Det gør Peter,
Partner i Kontortræning

For Peter, som i forvejen går op i træning, føles det naturligt at medbringe træningsredskaber på kontoret.

Over døren har han en ribbe, som han laver pull-ups i, inden han går ud for f.eks. at hente kaffe. Han har ligeledes en kettlebell stående, som indimellem får en svingom.

Derudover går han rundt i huset, når han har længere telefonsamtaler med kolleger, ligesom han går ture under interne møder, hvor der ikke skal fremvises præsentationer.

Det gør Christina,

Kommunikationsansvarlig i Kontortræning

Christinas tilgang til aktivitet på hjemmekontoret indebærer ikke træningsredskaber, men huslige pligter.

Når hovedet trænger til en pause, rejser hun sig og sætter en maskinfuld tøj over, tømmer opvaskemaskinen eller lignende.

Ind i mellem bruger hun frokostpausen på at handle ind, så hun samtidig får frisk luft. Desuden står hun ofte op ved skrivebordet og arbejder.

Dette kan du nemt selv gøre

Hvis ikke du har adgang til træningsudstyr, eller du ikke har mulighed for – eller samvittighed til – indimellem at bruge fem minutter på huslige pligter, kan du:

🔸 Sætte en alarm til at minde dig om at hæve skrivebordet, så du kommer op at stå. Du behøver ikke at stå op i lang tid ad gangen, start evt. op med fem minutter pr. hele time.

🔸 Gøre det til en vane, at du hæver skrivebordet og står op under kortvarige møder

🔸 Lave en aftale med dine kolleger om, at I mødes virtuelt til noget fysisk aktivitet

🔸 Bruge en del af frokostpausen på at gå ud og trække frisk luft

🔸 Danse eller hoppe ud på toilettet, efter kaffen osv. Du vil måske føle dig fjollet, men det er kun godt – griner du af dig selv og situationen, udløser det endorfiner (kroppens lykkehormon) og sænker cortisolniveauet (kroppens stresshormon).

I virkeligheden skal der ikke meget til, for at få bevægelse ind i arbejdsdagen og dermed mindske risikoen for livsstilssygdomme såsom diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Bare det at skifte stilling kan gøre en stor forskel. Det er ikke uden grund, at vendingen: Den bedste stilling er den næste er så flittigt brugt!