Skip to main content

Det er vigtigt at sove tilstrækkeligt og regelmæssigt – det ved du sikkert godt. Men gør du det? Og er du klar over, hvilke konsekvenser mangel på søvn kan have?

Det er helt normalt, hvis du i kortvarige perioder oplever søvnbesvær (f.eks. ifm. med pressede situationer på arbejdet eller på hjemmefronten), men går det hen og bliver til et længerevarende forløb, skal du være opmærksom.

Ved et længerevarende forløb vil din appetit og dit generelle velbefindende ændres og forringes (1), ligesom det ofte vil medføre:

🔸 Nedsat energiniveau
🔸 Koncentrations- og hukommelsesbesvær
🔸 Nedsat reaktionsevne
🔸 Hovedpine
🔸 Tristhed og depression

I værste tilfælde kan søvnproblemerne blive kroniske og øge risikoen for livsstilssygdomme.

Hvor meget søvn har vi brug for? Og hvorfor?

Søvnbehovet for et voksent menneske er ca. 7-8 timers uafbrudt søvn pr. nat (2). Du bruger altså omkring en tredjedel af dit liv på at sove. Det lyder af meget, men din hjerne har brug for det.

Når vi koncentrerer os om noget, ophobes der affaldsstoffer i hjernen – det er derfor, du kan opleve at være træt i hovedet, når du har koncentreret dig om noget i længere tid ad gangen. For at hjernen kan blive “klar” igen, skal den af med disse affaldsstoffer, hvilket sker mest effektivt, når vi sover (3).

Et andet og ligeså vigtigt natarbejde din hjerne udfører er, at den bearbejder den viden og de mange indtryk, du har fået i løbet af dagen. Den vurderer, hvad der er relevant for dig at gemme, resten kasseres (4).

Søvn er med andre ord en forudsætning for at fungere optimalt i vågen tilstand.

Hvad kan du gøre for at imødekomme den gode søvn?

Poul Jennum, professor i klinisk neurofysiologi og søvnsygdomme, anbefaler følgende:

🔸 Gå i seng på samme tidspunkt
🔸 Sørg gerne for at stå tidligt op
🔸 Sørg for, at du udsættes for lys
🔸 Dyrk motion
🔸 Spis sundt
🔸 Undgå alkohol, især om aftenen inden du skal sove
🔸 Undgå rygning
🔸 Undgå unødige konflikter med omgivelserne omkring sengetid, så de ikke påvirker din søvn (5)

Du kan desuden forsøge at undgå at arbejde ved computeren inden sengetid, da computerskærme udsender lys, som påvirker din hjernes døgnrytmesystem, ligesom undersøgelser viser, at temperaturen i dit soveværelse kan have stor betydning: De fleste sover bedst i en temperatur på 13-18 grader (6)